Mondverzorging bij baby's

Zodra het eerste tandje doorkomt, moet dat al verzorgd worden.

Tandenpoetsen bij een baby is niet bepaald gemakkelijk. Baby’s moeten daar echt aan wennen en dat kost tijd, maar ga er wel mee door. Jong geleerd is oud gedaan!

Tandenpoetsen bij baby’s

  • Poets vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt één keer per dag. Het liefst ’s avonds voordat je baby naar bed gaat. Gebruik speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaakje.
  • Een klein beetje tandpasta is al voldoende. Meer dan een bolletje ter grootte van een erwt is niet nodig. De concentratie fluoride is afgestemd op het feit dat jonge kinderen een deel van de tandpasta inslikken.
  • Je kunt het best een kleine, zachte tandenborstel gebruiken. Masseer daarmee ook het tandvlees.

Voorkom zuigflescariës

Zodra je baby tandjes heeft, is het belangrijk om gaatjes te voorkomen. Langere tijd een zuigfles of tuitbeker gebruiken, kan gaatjes in de tanden en kiezen veroorzaken. Alle dranken behalve water en thee zonder suiker zorgen voor een zuuraanval waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Geef je kind dus geen zuigflesje mee naar bed, ook niet met moedermelk!

Drinken uit een gewone beker

Tuitbekers zijn een bekende oorzaak van gaatjes in de voortanden. Begin daarom zo vroeg mogelijk je kind te leren drinken uit een gewone beker zonder tuit. Met een beetje hulp bij het vasthouden van de beker kun je daar al mee beginnen zodra je baby zelfstandig kan zitten. Geschikte dranken zijn water, thee zonder suiker en vruchtensap.

De meeste kinderen kunnen al vanaf 9 maanden uit een gewone beker drinken. Om dat te oefenen, kun je er eerst een dikkere vloeistof in doen, bijvoorbeeld yoghurt of dunne pap. Als je even geen zin hebt in geklieder, is een afsluitbare beker met een rietje ook een goed alternatief.

Filmpje: een gezond kindergebit

In dit filmpje van TNO krijg je tips en adviezen over de verzorging van de tanden van je baby.

 

Heb je een vraag?

Zomer

Ervaring van... Daan: klein indiaantje

Niemand vindt het leuk als een kind luidruchtig is. Mensen in een supermarkt of in het OV irriteren zich al snel aan geluiden die zij in de eerste paar jaar na hun geboorte waarschijnlijk zelf ook hebben geproduceerd. Voor veel ouders is het een ver...

Lees verder